Wednesday, June 23, 2021

GERMAN BREAD


 GERMAN BREAD

                              

Bahan:

200 ml susu 
200 ml air
10 gm yis kering/1 tbs
10 gm gula / 1 tbs
8 gm garam/1 tsp
30 gm minyak sayur /2 tbs
600 gm tepung roti

1 biji telur & sedikit susu untuk sapu
bijan untuk tabur/ parmesan cheese

Cara:
1) Masuk semua dalam breadmaker dan tekan butang untuk doh
2) Apabila telah siap, keluarkan dan tumbuk doh untuk buang angin
3) Bahagikan doh kepada 2 bahagian 
4) Uli-uli sedikit bentukkan jadi bulat 
5) Canai sedikit, kemudian gulungkan, picit-picit tepi masuk ke dalam sedikit supaya sekata bentuk gulungannya
6) Rehatkan sehingga naik 2 kali ganda
7) Apabila telah naik, hiriskan doh dengan pisau tajam
8) Sapu sekata  doh dengan telur + susu & taburkan bijan atau parmesan cheese
9) Bakar suhu 180-200 darjah ikut oven masing-masing hingga keperangan
10) Angkat, sapukan dengan marjerin dan hidang dengan kasih sayang.








No comments:

Post a Comment