Friday, December 6, 2013

APPLE TART

APPLE TART

Terlebih rajin pulak.nak membuat shell ni...tak apa lah..anak-anak pun suka makan ..selalu buat pai apple aje, tapi hari ni nak mencuba buat tart apple pulak..perghhhh.....memang ler sodapppppp...air tangan sendiri kan..kena lah puji sendiri...hehehe...

Bahan Pastri:
250 gm buttercup
150 gm gula icing
2 biji telur
500 gm tepung gandum
sedikit esen vanila jika suka

Kuning telur untuk sapuan atas penutup filling..

Cara:
1) Campurkan semua bahan dan uli dengan hujung jari hingga sebati
2) Ambil sedikit sedikit dan tekankan ke dalam bekas mengikut bentuk
3) Cucuk dengan garpu sedikit di tengah-tengahnya
4) Bakar 170 darjah hingga sedikit perang, jangan terlalu perang atau hangus..

Apple filling:
6-10 biji epal hijau potong dadu kecil
5 sudu gula perang + 1 sudu gula biasa (kalau nak manis boleh tambah lagi)
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit sahaja air
sedikit serbuk kayu manis ikut suka
sedikit parutan kulit lemon jika suka

Cara:
1) Masak apple dengan gula hingga keluar air, dan campurkan dengan tepung jagung, kacau hingga pekat, biarkan sejuk
2) Masukkan filling ke dalam pastri
3) Leperkan sedikit tepung pastri dan hiris untuk membuat penutup di atas filling
4) Sapukan kuning telur di atas penutup filling tersebut , bentuklah ikut kreativiti sendiri
5) Bakar semula di dalam oven 170 darjah hingga kekuningan.


SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment