Thursday, August 8, 2013

ROTI LAPIS DAGING

ROTI LAPIS KEJU



Apabila teman saya, Norazita Mokhtar menyebut sahaja dia buat roti lapis daging untuk berbuka, terus suruh dia upload gambar dan resepinya...Perghhh memang mengancam sekalian teman-teman...semua pakat nak buat...kebetulan bahannya pun ada di rumah..apalagi...tak pandai melapis kek..melapis roti pun jadilah kan....Kami namakan roti che ta...hehe...takde oven, pakai pemanggang ajaib pun boleh...nak ubah suai cara masak intinya pun boleh..mana-mana yang kita suka....

                              
Bahan:
12 keping roti
200 ml susu segar
4 biji telur
1 labu bawang besar-potong dadu
4 ulas bawang putih-potong dadu
1 bungkus daging cincang Ramly
1/2 bungkus rencah lada hitam maggi- kalau takde guna sos lada hitam pun boleh
garam secukup rasa
sayur ikut suka- saya letak cendawan butang, dauh sup dan daun bawang)
cheddar cheese secukupnya (yang sekeping-sekeping tu)
mozarella secukupnya

                           

Cara:
1) Tumis bawang besar, bawang putih dan daging hingga agak lembut, masukkan perencah maggi/sos, garam secukup rasa
2)  Masukkan sayur-sayuran yang disukai- gaul sekata dan angkat.
3)  Campurkan susu dan telur, kacau, celupkan roti ke dalamnya dan susun dalam bekas yang sesuai untuk masuk oven. Guna loyang pun boleh.
4) Susun roti selapis, kemudian lapiskan daging di atasnya, letakkan cheddar cheese dan tabur sedikit mozarella, kemudian lapiskan lagi dengan roti dan ulang proses yang sama
5) Lebihan telur tadi curah diatas sekali dan kemudian taburkan lagi mozarella di atasnya
6) Bakar 180 darjah hingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang.....rupanya seakan-akan lasagne..hmmm..nyum nyum yummyyy....


                              


JOM CUBA ROTI CHE TA NI...PASTI JATUH CHENTA....
















1 comment:

  1. Memang popular resepi ni di kalangan kawan2 kita.sedap dan mudah.

    ReplyDelete