Sunday, August 25, 2013

KEK CARROT

KEK CARROT
                              
Kek ini saya hadiahkan untuk Prof Saedah dan Dr Zaharah..Harap mereka suka...walaupun mungkin kurang menepati citarasa mereka..ikhlas dari saya..hehehe




BAHAN:
· 1 1/4 cup minyak jagung 
· 4 biji telur gred B
· 120 gm gula castor
· 120 gm gula perang
· 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
· 250 gm tepung high protein 
· 1 tsp baking soda
· 1/4 tsp garam
· 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)
· 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
· 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
· 1 tbs susu pekat 

Cream Cheese Frosting
250 gm cream cheese + 4 sudu besar gula kastor + 2 sudu kecil sunquick/ perahan lemon)

Cara-cara:
Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
2 Masukkan pula bahan bahan kering yg telah diayak
  (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
3 Akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
4Masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna  lidi utk pastikan dalam kek masak.   Apabila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
5 Bila dah sejuk boleh lah plaster dengan cream cheese dengan penuh kasih sayang....


No comments:

Post a Comment