Wednesday, April 17, 2013

KEK COKLAT MOIST

KEK COKLAT MOIST

Malam tadi tangan hati meronta-ronta nak ke dapur buat kek..tengok tengok telur tinggal 2 biji jer..kebetulan memang hajat hati nak buat kek coklat moist ni, sebab nak letakkan strawberry yang masih berbaki lagi...apabila tengok saja resepi kek coklat moist adik ipar Siti Zawariah Megat Kassim ni, memang lah elok belaka kerana menggunakan telur 2 biji jer...hmmm apalagi ,...layan lahhh buat kek coklat moist kukus ni.....kalau tak nak buat dalam loyang , buat dalam bekas kecil kecil pun boleh..

Bahan:

1 3/4 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan gula kastor
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cawan koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas

Cara:

1) Campurkan semua bahan kecuali air panas - putar perlahan atau gaul sahaja guna whisker
2) Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati
3) Kukus selama 45 minit dengan kasih sayang.
4) Tunggu sehingga kek sejuk dan bolehlah dihias dengan toping dan lain-lain bahan mengikut kreativti sendiri, masukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dipotong
4) Hidangkan  dengan kasih sayang...


Topping:
1 cawan susu segar
3/4 cawan koko
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
Campurkan semua bahan dan kacau atas api perlahan secara double boiler sehingga agak pekat. Apabila telah sejuk barlah dicurahkan atas kek.

Sekiranya tidak mahu menggunakan toping ini bolehlah gunakan toping ganache yang menggunakan coklat.


Ganache
Bahan:

100 ml susu cair/whipping cream
300g coklat masakan- cincang supaya senang nak cair
2 sudu besar butter
1 sudu besar serbuk koko

Cara:

1)  Masak susu atas api perlahan hngga mendidih tepinya
2)  Tutup api - masukkan coklat dan koko
3) Masukkan butter- kacau
4) Tuang atas kek dengan penuh kasih sayang...







No comments:

Post a Comment