Tuesday, January 14, 2014

KEK MINYAK COKLAT

KEK MINYAK COKLAT
Hujan-hujan ni rasa boring pulak kalau tak membaking..jadi buat ajelah kek yang senang ni...Jom layann...
Bahan:
5 biji telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar ovelette
1 cawan minyak jagung 
1 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanila
pewarna coklat
coklat emulco
sedikit serbuk koko (diayak)

Cara:
1) Pukul telur, gula dan ovelette hingga gebu- kelajuan tinggi
2) Masukkan susu,minyak, tepung gandum baking powder dan esen vanila, putar perlahan
3) Bahagikan kepada dua bahagian, warna asal dan satu lagi warna coklat
4) Masukkan ke dalam loyang berselang seli seperti membuat marble cake
5) Bakar 170 darjah sehingga masak lebih kurang 1 jam mengikut oven masing-masing
6) Hidangkan dengan kasih sayang

SELAMAT MENCUBA

GOLDEN OREO CHEESE CAKE

GOLDEN OREO CHEESE CAKE
Saya buat kek ini untuk hadiah kepada Prof Saedah yang telah dinaikkan pangkat...untuk berkongsi kesyukuran dan kegembiraan tanda terima kasih kami kepada beliau...Disebabkan prof suka makan cheese cake, maka terhasillah kek ini...

Bahan base:
1 bungkus biskot golden oreo yang telah dihancurkan- buang creamnya
50 gm almond nib
110 gm mentega cairkan

Campurkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut, gaul sebati dan tekan dalam loyang. Gunakan loyang yang loose base. Bakar dalam 10 minit, 160 darjah celcius.
Base ni boleh ikut suka nak guna biskut apa.

                        
Bahan Filling: 
550 cream cheese-saya guna philadelphia
200 whipping cream UHT-saya guna jenama emborg
30 gm butter-saya guna buttercup 
130 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
4 biji telur
1 sudu perahan lemon/kalau takde guna je sunquick pun boleh..

Cara:
1) Pukul cream cheese dengan butter hingga lembut, masukkan gula, dan whipping cream
2) Masukkan tepung jagung, dan telur sebiji demi sebiji, putar perlahan hingga sebati
3) Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam base biskut tadi
4) Balut loyang dengan aluminium dan bakar secara water bath 160 darjah hingga masak.
5) Sejukkan semalaman dalam peti ais dan bolehlah dihias di atasnya
6) Jika suka boleh hias dengan fresh cream mengikut kreativiti dengan penuh kasih sayang...









ROSE STRAWBERRY CHEESE CAKE

ROSE STRAWBERRY CHEESE CAKE

Bahan:
(A)
300 ml susu segar
150gm cream cheese
110 gm mentega

(B)
3 biji kuning  telur

(C)
3 biji putih telur
90 gm gula kastor

(D)
110 gm tepung gandum-ayak

(E)
1 sudu teh esen vanila

(F)
strawberry filling secukupnya

Topping:

Butter
strawberry emulco
gula icing
air panas


Cara:
1) Cairkan bahan A dengan api perlahan, kacau, dan sejukkan
2) Pukul Bahan B, dengan whisk jer pun tak per hingga agak pekat
3) Pukul bahan C hingga bertanduk
4) Masukkan Bahan D, E dalam A, kacau sebati
5) Akhir sekali masukkan bahan C, kaup balik sahaja
6) Masukkan sedikit adunan dalam loyang 8 inci, letak sesenduk atau dua senduk dan kemudian letakkan strawberry filling, ikut ler macammana nak letak..boleh buat lingkaran juga-masukkan dalam plastik, gunting  dan picit jadi macam lingkaran ubat nyamuk....selepas itu letak lagi sesenduk atau dua senduk adunan..ulangi hingga selesai....
7) Masukkan dalam oven.175 darjah.bakar  secara water bath...hingga masak lebih kurang 1 jam
8) Apabila telah sejuk,sapukan butter topping di sekelilingnya dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing....
9) Dah siap..., keluarkan ler..dan hidanglah dengan kasih sayang....


CHEDDAR CLASSIC ROLL(2)

CHEDDAR CLASSIC ROLL (2)
 Roti lagi yer...


Bahan:
1 cawan air + 1 biji telur ( bagi penuh air + telur)
3 sudu besar butter/marjerin
1 sudu teh garam
3 1/4 cawan tepung roti/high protein
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula pasir
2 sudu teh yis kering

Bahan sapuan:
1 biji telur
1 sudu besar air

Bahan Tabur:
parutan cheddar cheese secukupnya

Cara:
1) Uli semua bahan, boleh juga dimasukkan ke dalam bread maker dan setting doh  Roti yang ni saya uli tangan aje
2) Jika uli dengan tangan, uli sekata dan biarkan hingga doh naik, tumbuk dan buang angin dalam 
doh
3) Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan bujurkan . Letakkan sedikit tepung supaya tidak melekat.   Adunan ini mendapat lebih kurang 11 bun roti.
4) Letakkan dalam dulang pembakar dan jarakkan. Lebih baik tutupkan. 
5) Biarkan doh dalam 30 minit atau sehingga naik doh dua kali ganda
6) Sapukan telur ke atas doh, taburkan parutan cheddar cheese ke atasnya dan bakar 160 darjah selama 10-15 minit atau hingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...

Tips:
Untuk mendapatkan doh agar cepat naik, wapkan doh dengan meletakkan bekas doh di atas bekas berisi air panas, tutup doh dengan kain basah.

Sunday, January 5, 2014

DWI SERI MUKA (2)

DWI SERI MUKA (2)
Stok pulut masih banyak dalam simpanan..apalagi..buat ler seri muka supaya muka kekal berseri..hehehe..saya masih menggunakan pulut hitam di bahagian bawah sebab rasanya lain sikit dengan pulut putih. Baunya pun wangi sikit macam makan bubur pulut hitam pulak...
Jom tengok resepi saya yang senang kerana saya suka buat yang senang senang aje....


Lapisan bawah:
500 gm pulut separa hitam ( dalam 2 1/2 cawan) -rendam selama 4-5 jam
2 sudu kecil garam
300 ml santan
300 ml air
1) Sapukan loyang dengan sedikit minyak
2) Campurkan semua bahan dan kukus selama 20 minit. 
3) Selepas 10 minit dikukus, kacau pulut dalam loyang supaya santannya sekata.
4) Apabila sudah diangkat, tekan dan ratakan pulut dengan senduk.

Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu garam halus
2 cawan santan
3/4 cawan gula
1 cawan air pandan
2 biji kuning telur
sedikit pewarna hijau/pandan paste

1) Kisar semua bahan, panaskan atas api sekejap sahaja dan kacau.
2) Masukkan pula ke dalam pulut tadi.  Kukus selama 30 minit. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak masuk.
3) Angkat dan sejukkan
4) Apabila telah sejuk baru boleh dipotong dengan pisau plastik supaya cantik.  Hidangkan dengan kasih sayang...


SELAMAT MENCUBA ....

SESAME DINNER ROLL CLASSIC

SESAME DINNER ROLL CLASSIC
Layan roti lagi..sebab senang buat roti ni..tambahan pula saya hanya gunakan bahan yang ada di rumah..tak letak bread improver pun sebab takde..tapi tetap lembut..apalagi jika dimakan sewaktu panas-panas...

Bahan:
1 cawan air + 1 biji telur ( bagi penuh air + telur)
3 sudu besar butter/marjerin
1 sudu teh garam
3 1/4 cawan tepung roti/high protein
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula pasir
2 sudu teh yis kering

Bahan sapuan:
1 biji telur
1 sudu besar air

Bahan Tabur:
Sesame ( Bijan) secukupnya

Cara:
1) Uli semua bahan, boleh juga dimasukkan ke dalam bread maker dan setting doh
2) Jika uli dengan tangan, uli sekata dan biarkan hingga doh naik, tumbuk dan buang angin dalam doh
3) Bahagikan doh kepada 18 bahagian dan bulatkan. Letakkan sedikit tepung supaya tidak melekat
4) Letakkan dalam dulang pembakar dan jarakkan. Lebih baik tutupkan. 
5) Biarkan doh dalam 30 minit atau sehingga naik doh dua kali ganda
6) Sapukan telur ke atas doh . Taburkan bijan secukupnya dan bakar 16

0 darjah selama 10-15 minit atau hingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...

CHEDDAR CLASSIC ROLL

CHEDDAR CLASSIC ROLL

Malam malam ni buat roti ini untuk sarapan esok pagi...jom tengok cara mudah yang saya buat ...

Bahan:
1 cawan air + 1 biji telur ( bagi penuh air + telur)
3 sudu besar butter/marjerin
1 sudu teh garam
3 1/4 cawan tepung roti/high protein
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula pasir
2 sudu teh yis kering

Bahan sapuan:
1 biji telur
1 sudu besar air

Bahan Tabur:
parutan cheddar cheese secukupnya

Cara:
1) Uli semua bahan, boleh juga dimasukkan ke dalam bread maker dan setting doh
2) Jika uli dengan tangan, uli sekata dan biarkan hingga doh naik, tumbuk dan buang angin dalam doh
3) Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan bulatkan. Letakkan sedikit tepung supaya tidak melekat. Untuk 1 roti perlukan 3 doh kecil dan gentel memanjang, kemudian tocangkan seperti tocang rambut. Adunan ini mendapat lebih kurang 10 keping roti.
4) Letakkan dalam dulang pembakar dan jarakkan. Lebih baik tutupkan. 
5) Biarkan doh dalam 30 minit atau sehingga naik doh dua kali ganda
6) Sapukan telur ke atas doh dan bakar 160 darjah selama 10-15 minit atau hingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...