Sunday, January 5, 2014

DWI SERI MUKA (2)

DWI SERI MUKA (2)
Stok pulut masih banyak dalam simpanan..apalagi..buat ler seri muka supaya muka kekal berseri..hehehe..saya masih menggunakan pulut hitam di bahagian bawah sebab rasanya lain sikit dengan pulut putih. Baunya pun wangi sikit macam makan bubur pulut hitam pulak...
Jom tengok resepi saya yang senang kerana saya suka buat yang senang senang aje....


Lapisan bawah:
500 gm pulut separa hitam ( dalam 2 1/2 cawan) -rendam selama 4-5 jam
2 sudu kecil garam
300 ml santan
300 ml air
1) Sapukan loyang dengan sedikit minyak
2) Campurkan semua bahan dan kukus selama 20 minit. 
3) Selepas 10 minit dikukus, kacau pulut dalam loyang supaya santannya sekata.
4) Apabila sudah diangkat, tekan dan ratakan pulut dengan senduk.

Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu garam halus
2 cawan santan
3/4 cawan gula
1 cawan air pandan
2 biji kuning telur
sedikit pewarna hijau/pandan paste

1) Kisar semua bahan, panaskan atas api sekejap sahaja dan kacau.
2) Masukkan pula ke dalam pulut tadi.  Kukus selama 30 minit. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak masuk.
3) Angkat dan sejukkan
4) Apabila telah sejuk baru boleh dipotong dengan pisau plastik supaya cantik.  Hidangkan dengan kasih sayang...


SELAMAT MENCUBA ....

No comments:

Post a Comment