Thursday, July 4, 2013

PUDING ROTI TEDUHAN KASIH

PUDING ROTI TEDUHAN KASIH


                             


Hampir tiga minggu tak buat kuih sebab sibuk menyiapkan proposal...tapi hari ni mencuri masa jugak untuk ke dapur buat kuih...tapi yang simple aje lah...legaaa kepala....buat puding roti aje lah sebab bahan bahannya memang ada di rumah...kebetulan hari tu ternampak Mila Kitchen post gambar dan resepi dalam group MDM..terima kasih yer Mila Kitchen bagi idea buat puding ni..lama tak buat...resepinya lebih kurang sama aje dengan yang saya buat sebelum ni...saya namakan puding roti teduhan kasih sebab letak payung kat atas puding tu...bagi ler nama glamer sikit... Sebenarnya nak buat puding ni untuk anak kedua saya Ahmad Izzwan Fiqry, sebab esok birthdaynya....jomlah tengok bahannya...ramai yang dah tau sebenarnya ni...Bahan-bahannya seperti gambar di bawah ini...

                                  

Saya buat dalam mangkuk nasi aje....hehehe...

                                   
Ni gambar masa belum keras..baru aje melayerkannya....terlebih rajin ler pulakkk..warna warni..dah macam kaler tudung pulakkk...

                             

Tadi masa terbalikkan puding ni nak letak kat tray..aduhhh...nape lah jadi rupa ni....botak jer nampaknya..hehe....
                             

Tapi...apabila dipotong.....wahhhhhh.....

                             
Bahan:
24g agar-agar (saya guna agar2 dalam gambar di atas- sebungkus 12 gram-ada tanda halal)
6 1/4 cawan air
6 keping roti 
1 tin susu cair
1 cawan gula pasir
1 biji telur
pewarna yang disukai

Cara:
1) Masak agar-agar dengan air hingga larut, apabila mendidih, tapis, dan masukkan semula dalam periuk
2) Blend roti, susu cair, telur, gula,esen vanila 
3) Masukkan bahan yang diblend tadi dalam periuk agar-agar, dan masak sampai mendidih, kacau perlahan jangan sampai membuak pulak
4) Angkat dan bahagikan kepada warna yang disukai, nak buat macam lapisan koko pun boleh...
5) Layer dengan kasih sayang, dan sejukkan...
6) Makan sejuk sejuk baru sedap...hidangkan dengan kasih sayang..



 Jom layan gambar keratan rentasnya...cantik pulak ler layernya tuu....perasan pulakkk....


           
            Jom ler cuba...buat buka puasa nanti pun sedap jugak niii...

Thursday, June 27, 2013

BLUEBERRY MUFFIN

BLUEBERRY MUFFIN

Malam ni saya meluangkan sedikit masa untuk membuat muffin resepi Kak Yah dari group Meriahnya Dunia Masakan....terima kasih yer kak..selalunya saya beli tepung muffin yang ready made jer..tapi apabila melihat bahan dalam resepi ni senang sangat dan semuanya ada kat rumah..apalagi...tangan ni gatal jer nak buat...dan alhamdulillah memang sedap dan senang jer..Izinkan saya kongsi resepi yer kak..mudah mudahan Allah melimpahi rahmat ke atas Kak Yah...



Bahan:
2 biji telur (saya guna saiz biasa)
225 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
125 gula kastor
125 ml susu segar
150 gm mentega (saya guna buttercup jer)
1 sudu teh vanilla
Blueberry filling secukupnya
kertas cupcake (saya guna yang murah ni jer- dapat dalam 30 biji)

Cara:
1) Tepung gandum diayak bersama baking powder
2) Mentega dicairkan guna api sederhana
3) Pukul telur dengan whisk sahaja dan campurkan susu segar
4) Masukkan mentega, gula dan vanila, kacau sahaja dengan whisk. Kalau tak ada whisk guna aje senduk pun boleh
5) Akhir sekali masukkan tepung dan kacau lagi hingga sekata tepungnya. Biarkan adunan selama 20 minit
6) Masukkan sedikit adunan dalam kertas cupcake dan letak sedikit blueberry filling di dalamnya, kemudian letak lagi adunan menutupi blueberry tersebut, penuhkan dalam 3/4 dari bekas tersebut.
7) Bakar 180 darjah sehingga kekuningan
8) Angkat dan hidang dengan kasih sayang



 Hmmm...sedapkan tengok filling dalamnya tuu....

Apalagi...jomlah cuba ..untuk anak-anak tersayang..

Wednesday, June 26, 2013

KOBIS GORENG TELUR

KOBIS GORENG TELUR

Aikkkk..goreng kobis pun nak letak dalam blog...waduhhh melampau ni yek....ishhh manalah tau nanti anak dara saya nak tengok cara masak kobis..takyah la tanya mama dia..tengok jer blog ni...kan..kan..

 Bahan:
1/2 biji kobis
1 labu besar dihiris menegak
3 ulas bawang putih-dihiris
sedikit ikan bilis permata biru
1 biji telur
1/2 biji cili capsicum merah-hiris 

Cara:
1) Masukkan sedikit minyak sayur dalam kuali, tumiskan bawang, bawang putih, dan ikan bilis permata biru
2) Masukkan garam halus secukup rasa
3) Pecahkan telur dan kacau
4) Masukkan kobis dan cili capsicum, goreng sampai agak layu 
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...


Jom makan..buat ratah pun sedap ni...


SAMBAL UDANG BUTTER

SAMBAL UDANG BUTTER
Hari ni saya masak sambal udang butter, resepi yang diajar oleh Datin Maria, jiran depan rumah. Masakan yang ringkas dan senang...sedap puak tu..lemak jer udang sebab goreng dengan butter kan....Hmmm..tu ler dia rupanya..malas lah pulak saya nak menghiasnya..terus jer amik gambar..lebih praktikal..hehehe....


Resepinya sama aje macam sambal tumis biasa cuma yang ni guna butter dan tak perlu letak air asam jawa...jom tengok caranya....

Bahan:
Cili kering (rm 1)
1 labu bawang besar
sedikit belacan madu
50 gm butter (ikut suka-nak letak lebih pun boleh)
1 labu bawang besar -hiris kasar (jika suka)
1 kilo udang basah

Cara:
1) Kisar cili kering, belacan dan bawang besar dan tumis hingga garing-(kalau minyak banyak, buangkan minyak)
2) Masukkan butter, dan bawang
3) Masukkan udang dan biarkan hingga keluar airnya
4) Letak garam secukup rasa dan sedikit gula (jika suka)
5) Kacau hingga udang nampak bengkok..hehe...
6) Angkat dan hidang dengan kasih sayang....




Cara saya.. selalu kisar cili kering dan tumis keringkan siap-siap masuk dalam peti ais, jika nak guna senang, cepat jer masak ni...letak kuali, letak cili yang telah siap ditumis, letak butter , masukkan udang, letak garam, gula sikit...tunggu kejap sampai keluar air udang...balik balikkan dia...dah boleh angkat..sekejap jer kann..tulah kena sediakan stok cili tumis dalam peti ais....memang senang dan cepat kerja kita...



Jom cuba.....

Monday, June 24, 2013

NASI LEMAK SERI SOTONG

NASI LEMAK SERI SOTONG

Alhamdulillah..pagi ni diberi kesempatan masak nasi lemak untuk anak-anak...saya namakan nasi lemak seri sotong sebab sambalnya sambal sotong..hehehe..anak-anak suka makan sambal sotong, dan saya taburkan ikan bilis permata biru yang dibeli oleh sahabat baik saya Rozayati ... layan gambar jer la dulu ye....




Bahan:
5 pot kecil beras
rm 2 santan pekat
sedikit air= campurkan dengan santan mengikut sukatan beras
2 inci halia-tumbuk pecah jer
4 biji bawang putih -tumbuk pecah jer
sedikit garam
3 helai daun pandan

Cara:
1) Basuh beras dengan kasih sayang
2) Masukkan santan dan air mengikut sukatan beras
3) Masukkan halia, bawang putih, garam dan daun pandan
4) Masak nasi dengan rice cooker saja ler....
5) Apabila agak kering, kacau nasi dengan kasih sayang
6) Biarkan nasi masak sepenuhnya, barulah dihidangkan dengan kasih sayang bersama dengan sambal sotong dan sahabat-sahabat nasi lemak yang lain seperti timun, telur rebus, telur goreng, ikan bilis, ikan kering pun sedapppp.....

ASAM PEDAS SERI IKAN MERAH

ASAM PEDAS SERI IKAN MERAH

Petang ni saya masak asam pedas ikan merah untuk makan malam, campur jer dengan bendi. Makan nasi panas-panas , tambah pulak dengan ikan kering kembung dan acar strawberry..wah sedap yek..alhamdulillah..


Hmm....kalau masak ni tak reti nak sukat-sukat..main ikut rasa hati jer...sorry ler yer..

Bahan:
1 ekor ikan merah
Cili kering- kisar dengan 1 biji bawang besar, dan sedikit belacan madu
sedikit asam jawa
daun kesum
bunga kantan
garam secukupnya
bendi

Cara:
1) Tumis cili yang dikisar hingga garing
2) Masukkan air asam jawa, biarkan mendidih, letak garam secukup rasa
3) Masukkan ikan dan daun kesum/bunga kantan
4) Apabila ikan telah masak, masukkan bendi
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang....

Sunday, June 23, 2013

VERMICELLI GORENG BURGER

VERMICELLI GORENG BURGER

Hari ni tak sekolah pulakkk..cuti sebab jerebu....hmmm..anak-anak suka lah tak sekolah..mamanya pulak yang terpaksa duduk rumah hari ni...kena fikir nak masak apa untuk hari ni..
Pagi-pagi ni tak tau nak buat sarapan apa..tengok almari bahan..owhh ada vermicelli ni..daging kisar pulak takde..yang ada daging burger..bolehlahhh...inilah hasilnya....anak-anak kata sedapp...sebab diaorang tak suka makan nasi....



Bahan:
1 bungkus vermicelli direbus hingga lembut dan toskan
1 tin kecil tomato puree
1 labu bawang besar-potong dadu
3 ulas bawang putih-potong dadu
1 biji capsicum-potong dadu
6 keping daging burger- dileraikan kasar
sos cili life
sedikit sos cili maggie
garam secukup rasa
sedikit oregano
minyak zaiton

Cara:
1) Panaskan minyak zaiton, tumis bawang hingga wangi, masukkan daging burger
2) Masukkan tomato puree dan sos cili- tumis sekejap, letak sedikit air, garam secukup rasa
3) Masukkan oregano dan vermicelli, gaul rata
4) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...